domenica 12 aprile 2009

Floriile
Duminica Floriilor sau Floriile se sarbatoreste in ultima duminica dinaintea Pastelui. Ea serbeaza sfarsitul postului dar si reinvierea naturii.

De Florii, oamenii merg la biserica pentru a sfinti crengute de salcie pe care le pun la geamuri, la usi sau la porti. In unele parti ale tarii, locuitorii de la sate se incing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinta spune ca acest ritual ii apara de boli si ii face mai robusti. De asemenea, apara casa de rele si o protejeaza de evenimente neplacute. In Duminica Floriilor, gospodinele merg la biserica si curata mormintele stramosilor, agatand de cruci ramurele de salcie.

Tot de Florii, se agata intr-un pom inflorit jnurul de martisor, si alatuturi de jnurul de martisor se agata haine si zestrea fetelor de maritat. Fiind o sarbatoare care marcheaza reinvierea naturii, sensul ei este atribuit si elementelor din viata cotidiana. In unele zone, fetele pun in noaptea de Florii busuioc sub perna, spre a deveni mai frumoase si mai sanatoase, mai dorite de carte flacai, pentru a se putea marita in acel an. In Muntenia, oamenii nu se spala pe cap deoarece exista crezul ca daca faci asta in Duminica Floriilor, in care toti pomii infloresc, vei albi precum coroanele albe ale copacilor.

Din punct de vedere religios, Floriile marcheaza Intrarea in Ierusalin a Mantuitorului. In aceasta zi este dezlegarea la peste.

O alta credinta specifica Duminicii Floriilor, spune ca asa cum este vremea in ziua de Florii, asa va fi si in ziua de Pasti.
(sursa aici)
Urez La multi ani tuturor sarbatoritilor!

Floriile corisponde alla Domenica della Palme.

Per gli ortodossi e greco-cattolici oggi è Domenica delle Palme (la Pasqua sarà la settimana prossima) e si festeggia anche la festa del nome per tutti coloro che si chiamano con nomi di fiori, o proprio : Florica, Floare, Florin, Florian, Florina, ecc. C'è sempre questa differenza fra la Pasqua romano-cattolica e quella greco-cattolica e ortodossa, per chi vuole approfondire - qui.
Molti romeni festeggiano entrambe le feste, soprattutto nel nord-ovest dove ci sono sia romano che greco-cattolici e ortodossi.
Faccio i miei auguri a tutti coloro che festeggiano l'onomastico!

Nessun commento: