lunedì 6 ottobre 2008

Mici secrete maramuresene

Obisnuiti cu o publicitate care ofera vacante in locuri cit mai indepartate de zgomotul civilizatiei si al unei lumi intr-o perpetua miscare, amatorii de turism sint intimpinati deseori cu o oferta despre care oricine crede ca stie ceva: Maramures. Si totusi, se vorbeste atit de mult despre aceasta zona, dar ea este atit de putin cunoscuta. Pentru ca cine nu stie cum e acolo, cine nu a simtit vreodata candoarea si farmecul maramuresenilor, nu poate intelege, oricite rinduri frumos ticluite ar citi sau la oricite discutii despre Maramures ar participa. Dar nu e totul sa fi fost in Maramures si sa fi strabatut soselele de la un capat la celalalt, iar la sfirsitul calatoriei sa marchezi un punct pe harta si sa spui: "Am fost si acolo!". Pentru ca in Maramures nu e loc nici pentru turismul de masa, si nici pentru calatorul neavizat.



Civilizatia lemnului
Este stiut faptul ca Maramuresul este renumit pentru constructiile in lemn, iar localnicii au un simt dezvoltat al culturii si prelucrarii sale. Faimoasele porti sculptate in lemn, casele din birne de stejar sau brad care, desi umbrite de marimea noilor locuinte, nu-si vor pierde nicicind farmecul si intimitatea, sint poate cele dintii lucruri care iti atrag atentia. Tot din lemn sint si acareturile de pe linga casa: "soprul" (format din patru stilpi, pe care se monteaza un acoperis mobil, care se ridica sau se coboara dupa cit fin adaposteste) sau "colesna" (magazia pentru lemne si unelte). Ingenios realizate in lemn sint si morile de apa, piua pentru batut lina sau viltorile, aceste constructii care folosesc la spalarea covoarelor, cergilor, toalelor, si care pot fi numite, intr-o metafora, masina de spalat a satului.



Asimilarea intima a unei naturi
In interiorul casei, obiectele din lemn nu servesc doar traiului zilnic, ci au si o adevarata valoare estetica, precum lavita, blidarul, lada de zestre sau "ruda", suspendata deasupra patului, pe care se pastreaza zestrea de tesaturi.
Asadar, totul se leaga de lemn in gospodaria maramureseanului, ca o esentializare si ordonare a lucrurilor din preajma. Era normal atunci ca bisericile insesi sa fie ridicate din lemn. La fel ca si bisericile de lemn din Salaj, si bisericile din Maramures par atit de marunte, insa mesajul spiritual si pacea divina pe care le emana sint cu mult peste asteptarile umile ale sufletului.



Secretul longevitatii
E adevarat ca Maramuresul este cunoscut pentru aceasta civilizatie a lemnului, pentru traditiile pe care stie sa le respecte, insa mai presus de toate sta maramureseanul, fire sanatoasa si robusta, care si-a pastrat judecata limpede si neintinata. In felul lor de a grai si de a privi lucrurile, in felul lor de a "hori" si de a fi ca oameni sta farmecul Maramuresului.
Doar reusind sa simti puterea magica a maramureseanului, risul sanatos al maramuresencelor, gustul inselator al hornicii, ascultind intelepciunea batrinilor, graiul fermecat, arhaic al taranilor si cintecul ceterasilor poti intelege chemarea Maramuresului. Si atunci, nu vei simti decit un dor continuu si o dorinta puternica de a te intoarce si a nu mai pleca.

Nessun commento: