lunedì 6 ottobre 2008

O oaza de viata arhaica

Straveche vatra romaneasca, cu o natura incintatoare, de o rara frumusete, judetul Maramures este situat in nordul Romaniei si are ca vecini Ucraina, judetele Suceava, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj si Satu Mare. De o frumusete aparte sint depresiunile Maramuresului, Lapusului si Baii Mari, cu dealuri, terase si lunci, care au favorizat, prin bogatiile naturale si geo-climatice, prezenta si permanenta omului din cele mai vechi timpuri in aceasta zona.
Maramuresul este o oaza de viata arhaica plina de farmec, in mijlocul unei civilizatii egalizatoare. Este cu certitudine cel mai mare muzeu etnografic in aer liber din Europa si valorile pe care le detine il recomanda sa ocupe un loc pe lista UNESCO a valorilor culturale ale umanitatii.
Prin valorile si frumusetile sale spirituale, morale si peisagistice, judetul Maramures constituie un punct de atractie pentru mii de turisti din tara si strainatate.
Pentru agrement, odihna si tratament se remarca statiunile: Borsa, Izvoare sau Mogosa. Aici exista largi posibilitati pentru practicarea sporturilor de iarna, pentru drumetii si excursii in orice sezon, iar Ocna Sugatag ofera o baza de tratament a diverselor afectiuni, in special cele reumatice.
Pe linga frumusetea naturala a peisajului, zonele ofera mari oportunitati de dezvoltare a turismului de agrement sau sportiv sau pentru ingrijirea sanatatii, in special pentru cei care doresc sa investeasca capital privat. Maramuresul este cautat si pentru originalitatea asezarilor sale, a caselor, a bisericilor din lemn, a monumentalelor porti, pentru frumusetea portului si bogatia obiceiurilor, cintecelor, dansurilor populare, pentru valorile muzeale din Baia Mare si Sighetu Marmatiei.
O atractie aparte o reprezinta "cimitirul vesel" din Sapinta, unic in lume, opera a sculptorului, pictorului si versificatorului taran Ioan Stan Patras (1908-1977). De asemenea, calatoria cu "Mocanita" pe valea Viseului ofera turistilor un prilej de a lua contact cu tinuturi pline de farmec.
In judet exista peste 360 de monumente si ansambluri de arhitectura si de arta plastica cu valoare memoriala si istorica: bisericile din lemn din Surdesti, Bogdan Voda, Ieud, Birsana, Budesti, Rogoz, rezervatiile de arhitectura din Baia Mare si Sighetu Marmatiei, complexul memorial al martirilor de la Moisei etc.
A veni in Maramures inseamna sa te intorci in trecut, sa intilnesti oameni si mentalitati de mult disparute in alte parti ale Europei. Natura nealterata, catunele de basm, vechea civilizatie a lemnului, stravechi datini si traditii, oamenii primitori, harnici si artizani, care pastreaza vii vechile mestesuguri sint numai citeva din comorile si atractiile pe care aceasta provincie din partea de miazanoapte a Romaniei, definita de Nicolae Iorga drept un "banchet al zeilor", le dezvaluie vizitatorilor.

Nessun commento: