lunedì 6 ottobre 2008

Principalele atractii turistice

Vine vacanta sau concediul si ne tot intrebam: unde sa mergem, ce sa mai vizitam in acest an O parte dintre turisti opteaza pentru tari straine, mai mult sau mai putin indepartate. Noi vom alege minunata destinatie turistica si agroturistica: Romania. Mai precis, vom face o incursiune in Maramures, o zona etnofolclorica remarcabila, care se intinde intre Muntii Gutii - Tibles, Muntii Maramuresului si Muntii Rodnei, fiind strabatuta de apele repezi ale Somesului, in zona Lapusului, de Tisa, Iza si Viseu in partea de nord, in zona Marei, si coborind lin spre Cluj cu o serie de depresiuni (Lapus, Maramuresului, Baia Mare, Boiu), terase si lunci. Istoria Maramuresului are radacini ce se pierd in negurile vremii. Vorbesc despre acestea descoperirile arheologice din paleolitic si neolitic, dar si tenacitatea si incapatinarea maramuresenilor in a-si duce dupa ei biserica, nucleul credintei lor, ce i-a tinut permanent uniti, oriunde s-ar fi dus. Clima temperat-continentala, cu ierni aspre si racoroase, cu temperaturi si precipitatii medii si vinturi dominante, cu zapezi ce rezista pina la 200 de zile pe an, a facut din Maramures un rai al iubitorilor sporturilor de iarna, in locuri precum: Botiza, Viseu, Borsa, Valea Vinului s.a. Arhitectura populara traditionala maramureseana, portul popular si tesaturile de interior se pot intilni in majoritatea localitatilor. Bisericile din lemn si costumele populare puternic colorate, obiceiurile populare originale au atras numerosi vizitatori pentru a le admira.
Biserica din lemn de la Ieud, ridicata in 1718, unde se pastreaza cea mai frumoasa si mai bogata colectie de icoane pe sticla din Romania, sau Cimitirul Vesel de la Sapinta, unde localnicii isi scriu testamentul pe cruci spre deliciul vizitatorilor, fac din Maramures un loc plin de spiritualitate, unde sufletul simte linistea unei rugaciuni, iar privirea este exaltata de atita frumos.
Maramuresul nu inseamna doar biserici de lemn, port popular, Cimitirul Vesel de la Sapinta sau pirtia de schi de la Borsa. Izvoarele minerale, in numar foarte mare - numai la Ocna Sugatag sint 27 de izvoare - au transformat zona intr-o inlantuire de statiuni balneo - climaterice.
Accesul in zona Maramuresului se poate face pe mai multe cai, precum:
l cu trenul, pe magistrala feroviara Satu Mare - Baia Mare - Bucuresti;
l cu autoturismul, pe drumul european E 60 de la Bucuresti - Cluj-Napoca, apoi pe E 571 spre Dej si DJ 1 C, Baia Mare;
l cu avionul Bucuresti - Baia Mare, aeroportul aflindu-se la circa 10 km de oras.
Daca ati vizitat zona turistica Bucovina si porniti spre Maramures, e bine sa urmati drumul european E 571 pina la Iacobeni, de unde, la dreapta, parcurgeti drumul modernizat ce insoteste partial granita de nord a Romaniei peste Pasul Prislop, prin Borsa - Viseu de Sus - Sighetu Marmatiei spre Baia Mare.

Obiectivele turistice din Maramures
l Bisericile de lemn: Surdesti, Ieud, Dragomiresti
l Manastirile de la Birsana, Moisei, Rohia
l Portile de lemn maramuresene
l Cimitirul Vesel de la Sapinta
l Muzeul Etnografic din Sighetu Marmatiei
l Memorialul durerii si al rezistentei anticomuniste
l Turnul lui Stefan din Baia Mare
l Bastionul Macelarilor
l Muzeul de Mineralogie
l Monumentul de la Moisei sculptat de Vida Gheza
l Statiunea montana Borsa
l Statiunea montana Mogosa si Lacul Bodi
l Statiunea montana Izvoare
l Cascada Cailor (cu o cadere de 40 m) si Covatari, Runc si Nires
l Rezervatia naturala Pietrosul Rodnei
l Lacurile sarate din Ocna Sugatag si Costiui
l Lacurile glaciare Iezer, Lala, Buhaescu
l Valea Vaserului
l Creasta Cocosului
l Cheile Tatarului

Principalele atractii turistice
Traseul bisericilor de lemn: Dudesti - Ieud - Bogdan Voda - Birsana - Giulesti - Budesti - Feresti - Vadu Izei - Rogaz.
Traseul mestesugurilor populare (confectionarea de lazi de zestre, unelte, cruci sculptate si pictate, ceramica populara) - Dudesti, Poplis, Baita de sub Codru, Sapinta, Viseu de Jos, Sat Sugatag, Botiza, Feresti, Calinesti.
Hora de la Prislop, serbare cimpeneasca si festival de folclor ce reunesc locuitori si formatii folclorice din judetele: Maramures, Bistrita-Nasaud, Suceava.
Pentru turistii iubitori ai muntelui, iata citeva trasee:
Viseu de Sus - Valea Vaserului - Comanu (43,5 km), Valea Vaserului, fiind insotita de o cale ferata construita in 1933. Imbarcati in minivagoane, se parcurge timp de patru-cinci ore traseul adesea involburat si stincos al vaii, fiecare halta fiind, de fapt, si punctul de plecare spre culmile muntilor Maramuresului;
Complexul turistic Borsa - Valea Fintina - Cascada Cailor (cu o cadere de aproximativ 40 m) - Poiana Stiol - Saua Prislop - hanul Prislop (patru-cinci ore, traseu marcat cu triunghi rosu; nu se recomanda pe timp de iarna).
Situat in extremitatea nordica a Romaniei, la granita cu Ucraina, Maramuresul este arealul unde traditiile stramosesti, portul popular si arta veche se pastreaza ca nicaieri in alta parte a Romaniei. De aceea, elementul primordial al turismului in Maramures este viata satului. Bisericile de lemn si portile sculptate din lemn sint adevarate capodopere de arta populara. Ele se intilnesc in aproape fiecare sat din Maramures, fiind chiar repere pe plan mondial, cea mai inalta constructie de lemn din Europa: biserica Manastirii de maici din Birsana - 62 m.

Oncesti
Situata la 65 km de Baia Mare si la 8 km de Sighetu Marmatiei, pe cursul superior al riului Iza, se aliniaza satelor maramuresene pastratoare ale traditiei populare.

Birsana
Comuna autentica a Maramuresului istoric, Birsana atrage prin frumusetea si varietatea peisajului, a arhitecturii, a constructiilor taranesti, prin pitoresc si originalitate.
In Birsana se afla una dintre cele mai frumoase manastiri din Maramures, ridicata incepind cu anul 1992 pe locul unei manastiri mai vechi. De asemenea, se poate vizita casa mesterului popular Toader Birsan, acesta fiind considerat unul dintre cei mai vestiti mesteri populari in lemn din tara.

Sieu
Este situata la 89 km de Baia Mare, pe Valea Izei.
Obiectivele turistice cele mai importante sint: Biserica din lemn, atestata documentar din 1400, avind pictura executata pe pinza lipita pe lemn, iconostasul vechi ortodox manufacturat dupa anul 1800.

Botiza
Este unul dintre cele mai pitoresti sate maramuresene, situat la 99 km de Baia Mare si vestit prin atelierele mestesugaresti de tesut covoare din lina vopsita in culori vegetale.

Ieud
Situat la 97 km distanta de Baia Mare si la 43 km de Sighetu Marmatiei, pe Valea Izei, Ieudul atrage prin frumusetea si varietatea peisajului, a arhitecturii constructiilor taranesti, prin pitoresc si originalitate. Ieudul se mindreste cu cea mai veche biserica de lemn din Maramures, ridicata in 1364, numita "Biserica din deal", precum si cea mai veche pravila in limba romana scrisa de mina cu litere chirilice, cunoscuta sub denumirea de Codicele de la Ieud.
Si daca credeti ca nu aveti unde sa va cazati, va inselati. Pentru ca aici agroturismul este in plina dezvoltare, astfel ca exista mai multe pensiuni, cum ar fi: Pensiunea Vanessa, situata in satul Rozalvea; Pensiunea Lucia Suci, situata in satul Botiza; Pensiunea Ancuta, situata in satul Botiza; Pensiunea Alina, situata in satul Botiza; Pensiunea Floricica, situata in satul Botiza.

Nessun commento: