venerdì 10 ottobre 2008

O morosanca in America

Am citit un interviu dragut cu o morosanca de-a noastra, si-mi permit sa citez cateva lucruri care mi s-au parut mai interesante:
"

Cât de departe suntem ca civilizaţie de americani? Pentru că asta ni se tot spune că americanii sunt cei mai şi cei mai şi cei mai în toate...
Nu e chiar aşa. Au şi părţi bune dar şi părţi rele. Să nu uitam că America e un adevărat babilon de naţionalităţi şi niveluri culturale. Experienţa mea se limitează la mediul academic, deci sunt subiectivă. La acest nivel toţi sunt extraordinar de amabili, logici şi organizaţi. Ştiu exact ce vor şi cum să obţină acest lucru. În plus valorifică la maxim orice moment: ştiu să muncească din greu dar ştiu şi să-şi reîncarce bateriile pentru a o putea lua de la capăt.

Ce apreciez cel mai mult la americani este „mentalitatea de învingător”! Practic asta îi face aşa de puternici. Copiilor americani de mici le este impregnat în cap faptul că pot, că puterea o găsesc în ei, că sunt deştepţi şi frumoşi şi nimic nu este imposibil. În situaţia asta este normal ca un astfel de copil în momentul în care ajunge adult să devină într-adevăr un învingător.

Mă întrebai cât de departe suntem noi? Răspunsul cred că ar trebui să-l găsească fiecare. Uită-te în jur cum au crescut şi încă cresc mulţi dintre români. Uită-te la mame care îşi fac copiii proşti şi tâmpiţi sau la părinşii care îngrădesc creativitatea copilului spunându-i că e mic, că nu poate, că nu-i voie. Sau mai rău ca nu e bine să aspire la ce are colegul lui, la ce poate el şi că trebuie să se mulţumească cu ce le-a dat Dumnezeu. Oare nu e normal ca un astfel de om să fie plin de frustrări şi incapabil să-şi depăşească condiţia?

Ca parte negativă la americani, aş aminti spiritul de turmă. Marea majoritate nu vor să gândească şi iau lucrurile ca atare. Dacă legea scrisă sau nescrisă spune ceva, atunci nu există cale de mijloc. Efectiv nu vor să judece raţional, nu vor să-şi deschidă orizontul. Eu personal consider ca este o situaţie pe care persoanele „bine poziţionate” au tot interesul să o cultive. Daca toţi americanii şi-ar deschide ochii atunci cum s-ar mai face departajarea puterii, cum ar mai reuşi unii să manipuleze atât de uşor masele?"

"Ce vrei să le transmiţi maramureşenilor de la mii de km depărtare? Un sfat, ceva acolo, de la un om care învaţă la una dintre cele mai bune universităţi...
În America sunt mândră ca sunt din România, în Bucureşti eram mândră că sunt ardeleancă, iar în Ardeal că sunt moroşancă. Când vorbesc de Maramureş, mi se umple sufletul de bucurie.

Fiţi mândri că sunteţi din Maramureş! Prea puţini au crescut într-o zonă atât de minunată ca şi a noastră! Prea puţini au învăţat să preţuiască adevaratele valori aşa cum numai noi ştim să o facem!"

Pentru cine doreste sa citeasca tot: aici

Nessun commento: